Για να δείτε την προτεινόμενη διαδρομή κάντε κλίκ στο βίντεο παρακάτω
Route map for Glossa, Skopelos To Mahala And Paleo (old) Klima by Toma Amygdalitsis on plotaroute.com
10.30 π.μ. – Συνάντηση για όλους στο παλιό (πάνω) Κλήμα στο δρόμο που συνδέετε με την άσφαλτο-οδό Γλώσσα - Σκόπελος. Ο πάτερ Κώστας Καλλιανός (αν δεν του βγει άλλη υποχρέωση) θα μας ξεναγήσει στο πάνω Κλήμα. Εν συνέχεια τον ακολουθούμε στην κοντινή διαδρομή που καταλήγει στην παλιά πλατεία των Αγίων Ανάργυρων.
11.00 π.μ. - ξεκουραζόμαστε και απολαμβάνουμε το δροσερό νεράκι μας και το κολατσιό μας στην πλατεία των Αγίων Ανάργυρων με την πανοραμική θέα. Ο πάτερ Καλλιανός μας μιλάει για την εκκλησία και μας ξεναγεί. Ο Θωμάς μας δείχνει φώτος βάπτισης του και γάμο μητέρας του στον τόπο. Μας θυμίζει και για την χρίση του σμαρτ τηλεφώνου για περιπατητικές διαδρομές.
11.20 p.m. - ακολουθώντας το μονοπάτι για Μαχαλά, συνεχίζουμε την πορεία μας περνώντας δίπλα από το σχίσμα του εδάφους που δημιούργησε στο χωριό ο καταστροφικός σεισμός. Στην διαδρομή βλέπουμε άγρια λουλούδια, φυτά και δένδρα Σκοπέλου όπως μας τα περιγράφει η γιατρός Σού Ουόρεν (δείτε blog http://wildflowersofskopelos.org.uk/Blog.html ) καθαρίζουμε ένα κομμάτι του μονοπατιού, και απολαμβάνουμε την φυσική ομορφιά.
12.40 μ.μ – συνεχίζουμε και φτάνουμε στο Νεράκι (Βρήση) του Μαχαλά όπου συναντούμε μερικούς Μαχαλιότες, καθόμαστε μαζί τους να ξεκουραστούμε, να συζητήσουμε για την ζωή στο Αθέατο και να απολαύσουμε ένα παραδοσιακό κέρασμα. Καθαρίζουμε τα χορτάρια στο Νεράκι του Μαχαλα. Συνεχίζουμε την πορεία μας για Γλώσσα.
13.50 μ.μ – φτάνουμε Γλώσσα
14.20 μ.μ. - Λεωφορείο αναχωρεί για Νέο Κλήμα και Σκόπελο.
Ανάμεσα στις πολυάριθμες προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανανέωση χρήσιμων παραδοσιακών επαγγελμάτων, το Κέντρο Σποράδων προσφέρει επίσης το πρόγραμμα «Μάθετε να εργάζεστε με πέτρα». Σε αυτό το περιεκτικό πρόγραμμα, γνωστοί τεχνίτες των νησιών μας, από τους παλιούς μαστόρους πέτρας, θα μεταφέρουν τον τρόπο εργασίας με την πέτρα και θα εκφράσουν με ενθουσιασμό την αιώνια γνώση που έλαβαν από τους πατέρες τους. Το Κέντρο Σποράδων σας δίνει την ευκαιρία να εκπαιδεύτείτε ως αρχιτέκτονας πέτρας ή να μάθετε να εργάζεστε με πέτρα σαν χόμπυ.
Στόχος του προγράμματος, παράλληλα με τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης στους ντόπιους και στους επισκέπτες, είναι η επισκευή και η αποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο πέτρινων νησιωτικών δομών. Οι γέφυρες, οι βρύσες και άλλες ξερολιθικές κατασκευές, που τώρα είναι ερείπια, δίνουν ομορφιά στο τοπίο μας, θυμίζοντας τον πολιτισμό μας και αξίζει να αποκατασταθούν στην αρχική τους ομορφιά.